Şirketlerin döviz mevduatlarında rekor düşüş...



 Şirketlerin döviz mevduatlarında rekor düşüş...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 4 Şubat haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 5,08 milyar dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 911 milyon dolar, yurt içinde yerleşik tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 4,17 milyar dolar azaldı.

 
Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)... Kaynak: TCMB

İlgili haftada yurt içi yerleşiklerin döviz hesapları 228,2 milyar dolardan 225,1 milyar dolara geriledi. Veriler, parite etkisi ile gerçek kişilerin döviz mevduatlarının arttığını, bu etki hariç tutulduğunda ise bir düşüş yaşandığını gösterdi. Tüzel kişiler için döviz korumalı mevduat ürünü, yabancı para mevduatta rekor düşüş yarattı.

 
Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması... Kaynak: TCMB

Lira yatırım teşvikinin merkezindeki finansal ürün Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılmadan önce döviz hesaplarında artan rekor yükseliş, kısmi çevrimlerin etkisiyle 20 Aralık sonrasında yerini stabiliteye bırakmıştır. Bu kapsamda TL'nin bir miktar stabil bantlarda ilerlediğini ve kurda daha düşük ve daha az oynak seviyelerin izlendiğini gözlemledik. Yılbaşından başından beri, önce gerçek kişilerde başlayan döviz hesapları geri çekilmesi, tüzel kişilerdeki çekilmelerle beraber devam etmektedir.

Finansal istikrar ve stabilizasyonun lira tabanlı ürün kullanımının arttırılması üzerinden gerçekleştirilme arzusunda olduğunu anlıyoruz. Bu nedenle ilerleyen dönemde de kur korumalı mevduat ürünü üzerindeki gelişmeleri de-dolarizasyon süreci açısından izliyor olacağız. Liranın değerine yönelik asıl olgunun ise ekonomik güven ve faiz politikasına ilişkin belirsizlikler şekil verecektir. Finansal dolarizasyon oranı 4 Şubat haftası itibariyle %60,18 seviyesindedir, bir önceki hafta %60,97 olan orandan bir miktar gerileme görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %54,1 seviyesindeydi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.