Emtia piyasası yönünü bulamadı
Emtia piyasası, geçen hafta yaşanan sert dalgalanmalarla birlikte yön arayışına girdi.
Geçen hafta emtia piyasasında oynaklığın arttığı ve fiyatlarda yüksek dalgalanmalar olduğu görülürken, ürün bazlı ayrışmaların artması da dikkati çekti.
Emtia piyasasında, Kovid-19 salgınında ortaya çıkan Omicron varyantına ilişkin endişelerle artan satış baskısı geçen hafta da sürdü. Dolara olan talebin yükselmesi de satış baskısını artıran önemli unsurlar arasında yer aldı.
Omicron varyantına ilişkin gelişmeler ve küresel ölçekte artmaya devam eden enflasyon endişeleri piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırırken, analistler, bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası faiz kararlarının yatırımcıların odağında olduğunu, merkez bankalarından çıkacak kararların emtia piyasasını etkileyebileceğini ifade etti.
- Alüminyum, geçen hafta yüzde 26 değer kaybetti
Metallerdeki negatif seyir geçen hafta da devam ederken, alüminyumdaki hareketlilik dikkati çekti. Bir önceki hafta en fazla değer kazanan emtialar arasında yer alan alüminyum, geçen hafta yüzde 26 değer kaybetti.
Analistler, küresel makroekonomik belirsizlikler ve Kovid-19'un Omicron varyantının risklerine ilişkin endişelerin emtia piyasasında geçen hafta özellikle alüminyumu olumsuz etkilediğini ifade etti.
Geçen hafta altın yüzde 0,1, gümüş yüzde 1,6, bakır yüzde 0,8, paladyum yüzde 2 ve nikel yüzde 2,2 azalış kaydederken, platin ve çinko yüzde 1,2 değer kazandı.
Fed'in "şahinleşen" tonuna karşın Omicron varyantının oluşturduğu belirsizliklerle altının ons fiyatında yön arayışı söz konusu oldu.
Bakır, doların güçlenmesi ve Omicron varyantının ekonomik görünüm üzerinde oluşturduğu belirsizliklerden dolayı geçen hafta değer kaybetti.
Enerji emtialarında ise Brent petrol bir önceki hafta yaşadığı düşüşleri telafi ederken, doğal gaz fiyatındaki düşüşler devam etti. Geçen hafta Brent petrolün varil fiyatı yüzde 7,7 arttı, doğal gaz ise yüzde 8,3 düşüş kaydetti.
Brent petrolün yükselişinde, Omicron varyantının ekonomik toparlanma ve küresel petrol talebini yavaşlatacağına ilişkin endişelerin azalması etkili olurken, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olacağına yönelik tahminler doğal gaz fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti.
- Tarım emtialarında belirsizlik yaşandı
Geçen hafta tarım emtialarına ise belirsizlik hakim oldu.
Buğday yüzde 2,6 ve kahve yüzde 3,9 değer kaybederken, pamuk yüzde 2,3, mısır yüzde 0,8 ve şeker yüzde 4,8 artış kaydetti.
Mısırın geçen haftayı yükselişle tamamladığını bildiren Ergezen, Arjantin ve Brezilya'da etkili olan yağışsız hava nedeniyle mısır üretimine yönelik endişelerin devam ettiğini aktardı. Çin kaynaklı alımların piyasada yeniden talep beklentilerini artırdığını belirten Ergezen, petrol fiyatlarındaki artışın da mısır fiyatlarını desteklediğini, ayrıca, enerji maliyetlerindeki yükselişin mısır piyasasında düşüşlerin sınırlı kalmasına yol açtığını söyledi.
Üretim tahminlerindeki düşüşün pamuk fiyatlarında yükselişe yol açtığını ifade eden Ergezen, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın şeker fiyatlarını etkilediğini ve petrol fiyatlarındaki değişimin, üreticilerin şeker veya etanol üretimini tercih etmesine neden olduğunu kaydetti.
Kahve fiyatlarına değinen Ergezen, kahvenin geçen hafta 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra kar satışlarının gelmeye başladığını söyledi.